2007. május 30., szerda

Css története

A stíluslapok már a HTML kezdete, 1990 óta jelen vannak valamilyen formában. A böngészők a stílus módosítására létrehozták saját leírónyelvüket, melyet a webes dokumentumok megjelenésének módosítására lehetett használni. Eredetileg a stíluslapokat a felhasználók használták, mivel a HTML korai verziói még csak kevés prezentációs attribútumot tartalmaztak, így gyakran bízták a felhasználóra, hogy a webes dokumentumok hogyan jelenjenek meg.

A webfejlesztők igényei folyamatosan növekedtek a stilisztikai lehetőségek irányába, így a HTML nyelvbe egyre több ilyen elem került. Ilyen lehetőségek mellett a stíluslapok kevésbé voltak fontosak, és egyetlen külső stílusleírónyelv sem lett széleskörĹąen elfogadva a CSS megjelenése előtt.

A CSS eredetileg HĂĽkon Wium Lie ötlete volt 1994-ben. Bert Bos időközben egy Argo nevĹą böngészőn dolgozott, mely saját stíluslapokat használt; végül ők ketten döntöttek a CSS kifejlesztése mellett.

Ekkor már több stílusleírónyelv is létezett, de a CSS volt az első, ami a kapcsolás ötletét használta fel, vagyis a dokumentum stílusa több különböző stíluslapból tevődhetett össze. Ezáltal lehetőség nyílt arra, hogy a felhasználóáltal megadott stílus bizonyos esetekben felülírja a szerző stílusát, míg a többi esetben örökli azt. A stíluslapok ilyen kapcsolása mind a szerző, mind a felhasználószámára rugalmas vezérlést biztosított, mivel megengedte a vegyes stilisztikai beállításokat.

1990-es évek közepén alakult meg a Word Wide Web Consortium is, mely később fellépett a CSS érdekében, és létrehozott egy bizottságot a CSS részletes kidolgozására. HĂĽkon és Bert volt az elsődleges technikai vezetője a projektnek, melyhez további tagok csatlakoztak, többek között Thomas Reardon a Microsoft-tól.

1996 decemberében hivatalosan is megjelent a CSS level 1 ajánlása.

A CSS Level 2, mint hivatalos ajánlat, 1998 májusában jelent meg.

A CSS 3 még fejlesztés alatt áll

Nincsenek megjegyzések: